Editarea video poate fi mai complicată decât editarea grafică, dar trebuie să știi că dacă vrei să începi să lucrezi sunt câteva lucruri pe care trebuie să le aplici sau sa le cunoști pentru a te scuti de multă muncă sau dificultăți.. Editarea video poate oferi dificultăți mai multe, iar uneori dacă diferă o versiune a aplicației sau două, s-ar putea să întâmpini probleme.
Una dintre problemă este: „Duce calculatorul meu randarea videoclipului?”
Dacă lucrezi cu efecte, animații, sau tot felul, calculatorul, dacă nu este suficient de bun, se poate ca să nu poată să ducă tot acel video sau gif. Ți se va închide pur și simplu și vei pierde proiectul. De aceea, pentru a evita asta, recomand alegerea cu grijă și atenție când vă cumpărați un calculator pentru lucru pe domeniul acesta.
Dacă nu știi ce calculator sau laptop să îți achiziționezi, eu îți pot oferi doar câteva sfaturi, pe care trebuie să le știi sau să le ai ca să nu întâmpini problema asta la editare. De asemenea, poți întreba pe cineva care se pricepe pe acest domeniu.
Ce ai nevoie să ai în calculator/laptop?
- Memorie RAM – Ideal ar fi peste 8 Ram. 16 ar fi ok sau mai mult.
- Procesor i5 sau i9
- GB de stocare – o medie, dacă lucrezi mult, îți trebuie GB de stocare deoarece cu cât documentul e mai mare ca și stocare, ocupă mult. 256 GB sau mai mult ar fi recomandat
- Placa video depinde de program, dar multe programe cer placă video bună.
Mie îmi place să împart si editarea video în două categorii.
Editarea video –Uz personal
Poți folosi editarea video ca și uz personal, adică acasă, un video scurt ca un exemplu la ceva, sau la școală, un proiect, poate îți cere, sau chiar la YouTube poate. La acest tip de editare video, nu ai nevoie de cunoștințe multe. Este ușor de folosit, plus că atunci când instalezi unele programe te întreabă la ce dorești să le folosești. Dacă începi pentru prima dată să lucrezi în acest domeniu, îți recomand aceasta opțiune.
Editare video – Nivel avansat
Aici, este unde faci videoclipuri cu multe efecte, detalii, superputeri sau tot felul, unde calculatorul, chiar are nevoie de componentele pe care le am menționat mai sus. Dacă te pricepi la editarea video de acest tip, sau ești hotărât, poate fi mai simplu pentru tine. Nu este exclus să nu te pricepi sau să dai de probleme, deci ai grijă ce alegi.
Ce programe pot folosi pentru editarea video?
Eu nu le-am încercat pe toate, dar la unele m-am interesat și m-am uitat la părerea lumii.
1. Adobe Premiere Pro/Rush
Adobe Premiere Pro sau Adobe premiere Rush, sunt programe diferite, dar nu diferă cu mult. Ambele sunt deținute de firma Adobe, și sunt recomandate de multe persoane ca unele dintre cele mai bune programe de editare video. Programele Adobe de obicei ocupă mult, și sunt cu bani, dar există întotdeauna, o variantă gratis, de o săptămână.
Adobe Premiere Pro
2. Filmora
Eu utilizez des Filmora, și chiar este ușor de folosi, oferindu-ți cam ce ai nevoie cel mai des, foarte ușor de accesat. Înțelegi ușor butoanele, și este foarte util. Se poate folosi mai ales ca și uz personal, funcționează bine daca vrei sa editezi clipuri pentru youtube, sau altele de uz personal, cum am zis mai sus.
Filmora
3. DaVinci
DaVinci, nu știu cât de renumit e, dar am auzite multe persoane spunând că este chiar foarte bun. Personal nu l-am încercat. Este un program gratis, nu necesită bani, și la descărcare se poate alege pentru ce doriți să îl folosiți. Interfața îți oferă cam tot ce ai nevoie, deci iți face destul de bine treaba.
DaVinci
4. Adobe After Effects
After Effects, mai prescurtat, sincer cred că e mai mult pentru tot felul de efecte, foarte realistice, ca de exemplu, foc în mană, teleportare, VFX sau tot felul. Aici este nevoie de cerințe mai mari. Este un program mai greuț, și se pot face și intro-uri, sau lucruri de genul în el. Este de la Adobe, și costă bani, dar nici la acesta, nu lipsește varianta gratuită de o săptămână. La folosire pot fi dificultăți, necesitând să urmărești tutoriale, care nici așa s-ar putea sa reușești.
After Effects
5. Pinnacle Studio
Pinnacle Studio este tot un software gratis, de pe internet, care și el are cerințele minime, având tot ce ai nevoie la degetul mic. Ușor de utilizat, nu ocupă mult spațiu, si se poate folosi ca și uz personal, sau poate chiar și la efecte sau restul.
Pinnacle
6. CyberLink PowerDirector 365.
CyberLink PowerDirector se afla printre primele programe de editare video, dacă căutați pe net, deci un program folosit de multă lume, deci probabil și acesta e ușor de folosit. Programul costă doar 5 dolari pe lună. Personal nu îl folosesc, dar vă pot zice că după reclame și video-uri arată fain =)
CyberLink
7. Blender
Blender nu este făcut special pentru așa ceva, dar se pot face niște animații foarte smooth, și interesante. Programul este gratis, dar poate fi greu la utilizat, de aceea rezultatele sunt foarte wow! „Doar cu multă muncă reușești să ajungi departe!”
Câteva clipuri uimitoare în Blender:
Blender
Și multe altele
8. VideoPad
Programul este gratis, nu are dificultăți la folosit, dar are mai puține funcții, având peste 50 de efecte totuși. Programul este mai util la uz personal, deci daca nu faci cine știe filme, iți este potrivit!.
VideoPad
9. Shotcut
Acesta seamănă cu interfața de la Filmora, deci probabil îți oferă aproape aceleași funcții. Este gratis, de uz personal, deci pentru video, colaje sau proiecte este potrivit!
Shortcut